Black tie

blacktieBlack Tie – Smoking voor heren; cocktail of gala voor de dames:
De ‘black tie’ ofwel de smoking bestaat uit een tweedelig zwart of gekleurd kostuum met glanzende revers, een geplisseerd overhemd, sokken in de kleur van het overhemd of het jasje, schoenen zonder veters, eventueel een cumberband, een strik in de kleur van het jasje of eventueel de cumberband (alles behalve wit, deze kleur is gereserveerd voor de ‘white tie’). In beide gevallen wordt geen horloge gedragen.

De dames dragen in principe een groot avondtoilet. Dit wil zeggen: een lange aan de voor- of achterkant gedecoletteerde japon, zonder mouwen, gemaakt van dunne, soepele stof en eventueel lange handschoenen. Armbanden worden eventueel over de handschoenen gedragen, ringen eronder. Eventueel kan een avondtasje gedragen worden. Ook voor de dames is een horloge uit den boze. We zeggen “in principe” omdat de dames overdag een keuze maken tussen kort of lang (dus niet het groot avondtoilet). Tegenstrijdig is het draagmoment van de smoking voor de heren. Deze wordt volgens de etiquette pas na 17:00 uur gedragen.

Wanneer u dus een uitnodiging ontvangt voor black tie en het feest wordt overdag gehouden, zal de heer conform etiquette niet in smoking mogen verschijnen maar in jacquet. In een dergelijk geval is het altijd raadzaam om na te vragen wat de uitnodigende partij precies verwacht van haar gasten. In de huidige moderne tijd wordt de kledingetiquette niet meer zo stipt gevolgd. In hofkringen wisselt men om 17.00 uur van kleding. Het jacquet maakt plaats voor de smoking en de dames maken zich op voor het groot avondtoilet. Andere termen: Dinner jacket, tuxedo, black tie, cravate noire, avondkleding – Draagmoment: S

Dames: ‘s avonds groot toilet, overdag: little black dress (eenvoudig elegante chique), cocktailjurk (tot knie) of avondjurk (tot enkels)

De smoking kan, net als het rokkostuum in de Engelse stijl (black tie, witte pochet) of in de Franse stijl (cumberband, gekleurde vlinderdas) worden gedragen. Een witte of écru smoking wordt alleen gedragen in de maanden zonder ‘r’, tijdens feesten in de buitenlucht in combinatie met een zwarte smoking broek. Een zwarte smoking draagt men ‘s avonds.Semi-officiële en feestelijke gelegenheden.

Jas: Kort met glansrevers met shawlkraag of opgesneden revers, double- of singlebreasted met gepaspoileerde zakken in de kleuren zwart, midnight bleu of wit. Broek: Zwart met gallon (glanzende bies) zonder riemlusjes eventueel met witte of zwarte bretels. Shirt: Wit piqué met opstaand of liggend boord en dubbele manchetten Strik (bow tie): Zwart liefst piqué.  Vest: Geen. Schoen: Glad zwart Pochet: Wit zijde of linnen. Een Jaquet wordt alleen overdag gedragen. Voor de dames een korte of lange avondjurk, eventueel lange rok, klein décolleté, halflange handschoenen

Andere termen: Morning coat.
Draagmoment: Burgelijke plichtplegingen zoals bruiloft en begrafenis. Jasje: Single breasted pandjesjas met één-knoopssluiting en alleen een borstzak Broek: Grijs gestreept zonder riemlusjes eventueel met witte of zwarte bretels. Shirt: Wit katoen met liggende boord en dubbele manchetten Das: Grijs zijde (bij een begrafenis zwart) Vest: Grijs (bij een begrafenis zwart) Schoen: Glad zwart Sok: Zwart. Corsages: Een corsage wordt verzorgd door de uitnodigende partij. Traditioneel is de corsage een klein bloemetje, dat links opgespeld wordt, bij de dames met de bloem naar beneden en bij de heren met de bloem naar boven.

Hoe de smoking te dragen?: Het jasje van de smoking is single- of doublebreasted en heeft of een shawlkraag of opgesneden revers. De opgesneden revers zijn nooit afgesneden zoals de revers van een regulier pak en kent als singlebreasted een sluiting met één sierknoop aan beide zijde van de sluiting. De doublebreasted smokings hebben zes knopen waarvan er een fungeert als sluitknoop. De rug is dicht en kent dus geen splitten. De zakken op alle typen jasjes zijn gepaspoileerd en zonder kleppen, meestal in dezelfde stof als de revers. Op de mouwen van het jasje zitten vier knopen die alleen bij maatsmokings open kunnen en bekleed zijn met de stof van de revers. De broek wordt zonder riem gedragen, is altijd zwart en heeft een feestelijke bies op de beide buitenzijde van de pijpen (de zogenaamde gallon) die altijd zonder omslag zijn. De zakken zijn zowel voor als achter gepaspoileerd, liefst afgezet met de stof van de revers van het jasje. Om de band van de broek op de juiste hoogte te houden, kunnen bretels in zwart of wit gedragen worden, uiteraard met bretelknopen aan de binnenzijde van de broek. De sokken zijn zwart en voor de meer dandy-achtige man eventueel van wit zijde en de schoenen glad, vooral heel erg zwart en zónder gaatjes.

Bij de smoking horen verder een aantal standaard accessoires zoals ten eerste een wit piqué katoenen hemd met opstaande (de ‘vadermoordenaar’) of liggende kraag, zonder ruches (!), met een blinde sluiting of sluiting met rokknoopjes, liefst met dubbele manchetten en zwartkleurige manchetknopen. Overigens vormen de manchetknopen eigenlijk het enige onderdeel van de outfit waarop de man zijn creativiteit kan botvieren. Op het hemd wordt een zwarte of eventueel bordeaux rode ‘handgemaakte’ zijde strik gedragen naar wens te combineren met een cumberband in eenzelfde kleur.                    

Indien een hemd met opstaande boord gedragen wordt is een zelf gestrikte strik een must vanwege het lelijke haakje aan de achterzijde van de voorgestrikte exemplaren. Belangrijk bij de strik is dat deze in principe nooit breder moet zijn dan het breedst punt van de nek. De cumberband bedekt de overgang tussen broek en hemd en wordt gedragen met de plooitjes omhoog. De soort van sjerp zou ooit gefunctioneerd hebben als opbergplek voor opera- en theaterkaartjes en maakt de corpulente mannen optisch wat slanker en kleine mannen nog kleiner. Een laatste onmisbare accessoire is de pochet in wit linnen of zijde die, indien juist gedrapeerd, het feestelijke uiterlijk compleet maakt.